Föreviga ett personligt avtryck på studentpresenten med hjälp av handgravyr

Studenten är en höjdpunkt i livet som en belöning för ett hårt arbete men samtidigt en tid där man går över från att vara ung till vuxen. Många saker förändras och det blir mer och mer viktigt med att lära känna sig själv och skapa en starkare identitet.

Symboler finns överallt och de flesta av oss brukar bära på något som ger oss hopp, kraft och trygghet i vardagen. Efter studenten börjar livets resa på nytt kan man säga och då kan det vara ännu viktigare att hålla fast i sina symboler som omfamnar en med olika känslor för att ta oss vidare i livets nästa steg.

Nedan vill vi presentera olika förslag på studentpresenter som vi gjort personliga genom utförande av önskad handgravyr.

Handgravyr är ett yrke som utförs med noggrannhet. Man börjar med skisser utifrån idéer man kommit fram till tillsammans med kunden och därefter anpassar ritningen till smycket som skall handgraveras.

Idéer och utföranden går att skapa på många olika sätt och vi tar gärna fram skisser på förslag för handgravyr. Enklast når ni oss via mejl info@formgravyr.se

0 kommentarer

Gravyr hängsmycke med personlig prägling av symbol

Gravyr hängsmycken är ett utmärkt sätt att sätta en personlig prägling på ett smycke som man vill ge bort som present eller få tillverkat till sig själv. Graverad symbol kan ha olika betydelser på ett hängsmycke, så som en amulett, ett minne av någon nära eller ett kraft smycke som ger en styrka när man behöver det som mest.

Vi har utfört flera olika typer av gravyr på hängsmycken och andra smycken med bl.a. gravyr av symbol, handgravyr text, mönstergravyr. Det går även att välja mellan ytgravyr och djupgravyr beroende på vad man önskar sig får utseende och vad man har i budget. Handgravyr går att anpassa utifrån era önskemål och vi tar gärna fram förlag tillsammans med er.

Nedan kan ni se exempel på handgravyr av hängsmycken med olika typer av gravyr. Det som vi brinner för är att ta fram skisser utifrån era tankar och berättelser. Ett smycke är personligt och därför tycker vi att handgravyr lämpar sig bäst till att sätta en personlig prägling på ert smycke.

Smycken brukar ges bort vid viktiga tidpunkter i livet som t.ex dop, konfirmation, studenter, bröllop och födelsedagar. Vill ni ge ett unikt smycke till ett speciellt tillfälle? Kontakta oss!

0 kommentarer

Handgravören graverar under mikroskop för bättre kvalitet och detaljrikare handgravyr

Handgravyr är ett yrke som utförs med noggrannhet. Man brukar alltid börja med skisser utifrån idéer man kommit fram till tillsammans med kunden och därefter anpassar ritningen till smycket som önskas handgraveras.

För att utföra en vacker handgravyr behöver man kunna rita och anpassa designen till smyckets form och material. Handgravören utför gravyren under mikroskopet för att nå bättre kvalitet och detaljrikare gravyr. Handgravören jobbar med sticklar som liknar miniatyr stämjärn. Man bör se till att vässa sticklarna med jämna mellanrum och oftast vässar man sticklarna innan man påbörjar arbetet för att kunna uppnå en vacker spegelblank yta som stickeln lämnar efter sig.

Att arbeta under ett mikroskop tillför även bra ergonomi och belysning för handgravören. Behöver man zooma in för smådetaljer så finns även den möjligheten. Mikroskopet är ett ovärderligt verktyg för att öka precision och detaljrikedom.

Nedan kan ni se handgravörens verktyg som heter stickel. Ett handtag som är svampformat och huvudet är oftast gjort av hårt stål som är vass vid spetsen. Det är den lilla spetsen som handgravören tar bort material med och formger linjerna på era smycken.

Idéer och utföranden går att skapa på många olika sätt och vi tar gärna fram skisser på förslag för handgravyr. Enklast når ni oss via mejl info@formgravyr.se

Handgravyr är ett roligt och utmanande yrke eftersom det alltid är något unikt som skall utföras. Nedan kan ni läsa mer om handgravyr i våra senaste inlägg.

0 kommentarer

Handgravyr av klackring med vacker symbol eller monogram

Handgravyr av klackring

Handgravyr på klackring går att gravera på flera olika sätt. Handgravyren av klackringen anpassas med t.ex. monogram , symbol eller textgravyr genom att rita upp det som skall handgraveras på klackringen för att uppnå bästa resultat.

Handgraverade klackringar är något som vi har burit på i flera sekel och nu börjar graverade klackringar komma tillbaka i mode.

Det som är bra att veta innan man bestämmer sig för att köpa en klackring som skall graveras är hur den är tillverkad. En handsmidd klackring som är i massivt material är det bästa alternativet eftersom då kan handgravyren utföras djupt och även mer detaljrikt. En gjuten klackring kan innehålla små porer som kan ge besvär för handgravören under arbetet.

Däremot om klackringen är väldigt tunn i materialet så kan man tyvärr inte gravera tillräckligt djupt och då riskerar man att gravyren nöts bort med tiden. Då får man utföra ytgravyr och eventuellt minska detaljer av handgravyren på klackringen.

Ovan kan ni se ett exempel på handgravyr av klackring. Kunden ville få sin klackring handgraverad med ett olivträd. En symbol för fred!

Handgravyr av symboler är något vi brinner för och detta var en ära att få handgravera klackringen med en symbol av olivträd.

Nedan kan ni se ett exempel på en klackring som är handgraverad med ett monogram. Olika bokstäver går att kombinera på olika sätt och för att få en vacker handgravyr på klackringen så bör bokstäverna anpassas på klackringen genom att rita upp dom för hand innan man utför handgravyren.

Det går inte att jämföra maskingravyr med handgravyr eftersom maskiner och datorer inte kan anpassa bilder och textgravyr till det specifika smycket som skall graveras. En klackring är något unikt redan i sig och därför tycker vi att den är värd en handgravyr som håller livet ut och sedan kan beundras av nästa generation.

Handgravyr på klackring kan t.ex. vara en bokstav, ett monogram, släktvapen eller symbol. Handgravören tar fram förslag utifrån era önskemål och tankar.

Har ni en klackring som ni vill komplettera med handgravyr? Kontakta oss!

0 kommentarer

Handgravyr – utvändig gravyr av ringar

Handgravyr på utsidan av ringar kan vara ett alternativ om man vill ha en unik ring utan stenar. Tusentals varianter att välja mellan så därför tänkte jag nämna några saker som kan vara bra att tänka på innan man bestämmer sig.

Som en tumregel brukar jag säga att det som går att rita i skala 1:1 går även att handgravera. Man kan börja med att skriva ner sina idéer och om man känner för att skissa upp något så kan det vara ett bra sätt att samla ihop sina tankar på. Efter att man fått fram en idé kan vi tillsammans se hur handgravyren skulle passa på ringen eller ett annat smycke. Allt från text, symboler, monogram och mönstergravyr går att utföra på de flesta ytor av metall.

Nedan kan ni se hur jag först ritat upp namnen på ringar och hur resultatet blev. För att se mera exempel av handgravyr får ni gärna kika in på sociala medier genom att klicka på ikonerna nedan. Är det något ni undrar över handgravyr så är det bara att maila.

handgravyr-text-utvändiggravyr-gravyr

Anledning till varför jag ritar upp designen för hand på föremålen som skall handgraveras är att jag hela tiden kan anpassa mig för att behålla mig till proportioner och eventuellt till en vissa form. Storlek och placering är väldigt viktigt vid det här steget. När jag är nöjd med ritningen kan jag börja handgravera.

handgravyr-ringar-text-romersk

Handgravyr av text på utsidan. Detta är bara ett exempel av tusentals andra alternativ. Man får se handgravyr lite som konst var ens fantasi sätter gränserna, så länge man håller sig till skala 1:1.

0 kommentarer

Handgravyr bokstäver och symboler

Handgravyr bokstäver och symboler gör ert smycke unikt, personligt och framtaget till just dig. Normalt förknippas handgravyr till text inuti vigsel och förlovningsringar men det finns andra alternativ och jag vill visa er lite inspiration på hur ni kan göra smycken mer personliga som sedan ges bort i present eller som ni själva vill bära dagligen eller kanske till fest.

Ett smycke brukar ges bort vid viktiga tidspunkter i livet som t.ex dop, konfirmation, studenter, bröllop och födelsedagar. Det är bra att vara ute i god tid om ni vill ha något som skall tillverkas utifrån era tankar. Leverans tid för handgravyr kan variera från 2 dagar till flera veckor beroende på arbetets nivå. Klicka gärna in på sociala medier nedan för mer innehåll och vackra bilder på projekt som formgravyr har fått ta del i. Eller varför inte skicka ett meil om ni undrar något kring handgravyr.

Tack för att ni tittade och följ oss gärna på sociala medier för mera inspiration.

0 kommentarer

Handgravyr klackring

Handgravyr av klackring i stål som är ett väldigt hårt material kan orsaka flera utmaningar. Eftersom det finns så många olika legeringar av stål så kan jag inte i förhand veta hur det kommer att bete sig mot mina verktyg. Om materialet är för hårt då kommer handgravörens verktyg att bli trubbiga vilket betyder att man får slipa om verktygen. Detta leder till extra arbete och eventuellt behöver man slipa om handgravörens sticklar med speciella vinklar.

Nedan kommer jag att visa bilder på handgravyr av klackring i stål. Önskemålet var att få handgraverat bokstaven ”L” och årtalet på klackringen med Old English typsnitt. Jag visste att detta skulle bli en utmaning redan när jag hörde att ringen var i stål.

handgravyr-klackring-stal

Som vanligt så ritade jag upp designen för hand först. Vid detta skede kan jag ändra proportioner och placering. När jag är nöjd med skissen så kan jag börja skära bort metallen med mina verktyg, sticklar.

Handgravyr-verktyg-stickel
Äldre sticklar med trähandtag.
Handgravyr-klackring-bokstav

Ovan kan ni se att jag handgraverat konturerna och även gröpt ur inuti bokstaven för att få mera liv på handgravyren. Eftersom materialet på klackringen är stål så fick jag jobba i flera omgångar. Det är oftast vid svängarna där stickeln jag arbetar med kan gå av/ bli trubbig så istället kan man gravera lite mindre i taget och i flera omgångar komma ner till rätt djup.

handgravyr-klackring-symbol-bokstav

Resultatet blev snyggt och årtalet blev placerat runtom bokstaven och på detta sätt liknar det mer en symbol. Om ni har något som ni önskar få graverat så vill jag gärna först se en bild på föremålet innan jag kan avgöra om det går att utföra.

Kontakta mig för mera frågor på mejl info@formgravyr.se

0 kommentarer

Gravyr ring, handgravyr med textgravyr, symbol

Gravyr ring kan man utföra både inuti ringen eller utanpå. Mönstergravyr, textgravyr, guldinlägg, skulpturgravyr eller vapengravyr är olika tekniker och stilar som gäller när man skall välja gravyr i eller på ring, beroende på vad ni vill gravera.

Nedan visar jag några exempel på gravyr ring.

Som ni kan se så finns det lika många gravyrer som bärare. Gravyren väljs av bäraren och jag hjälper till att anpassa iden till smycket. Dels bör man tänka på storleken, placering och innehållet av detaljer. Det är viktigt att hitta en balans mellan dessa element för att handgravyren skall bli vacker och hållbar. Ibland måste man även tänka på val av material och slitage som smycket sätts ut för.

Har ni något som ni vill handgravera? Kontakta mig via mejl info@formgravyr.se

0 kommentarer

Handgravyr bokstav

Handgravyr av bokstav eller bokstäver går att utföra på så många olika sätt. Det finns tusentals olika typsnitt och alla går tyvärr inte att rekommendera för handgravyr men oftast kan man anpassa de flesta önskemålen. Det brukar väljas bland några klassiker och det som brukar styra är frågan om det önskas bli mer i rak eller kursiv stil.

Nedan kan ni se exempel på typsnitt från ett kompendium av sveriges gravörmästareförening.

handgravyr-typsnitt

Jag brukar för det mesta rita upp för hand med blyertspenna det som skall graveras på smycket eller föremålet för att då har man mera kontroll över det hela. På så sätt kan jag hela tiden ändra och anpassa ritningen till objektet. I vår värld kan 0,5mm göra en jätte stor skillnad.

Handgravyr-ring-initialer

Efter att jag är nöjd med ritningen och dubbelkollat att allt är rätt stavat så kan jag ta fram min stickel och börja gravera.

handgravyr-monogram-bokstäver

Resultatet på denna handgravyr blev riktigt bra och det beror dels på att ritningen jag gjorde i början var noggrann. Följer man efter ritningen och kontrollerar stickeln så blir det bra. Denna stil heter schatterad och det är dom små horisontala linjerna som kallas för schattering. Det ger bokstäverna mera fart och liv.

0 kommentarer

Handgravyr inuti ring

Handgravyr förmedlar något personligt till bäraren och oftast inuti vigsel och förlovningsringar brukar man ha respektives namn och datum. Detta kan man få handgraverat av mig i Stockholm. Nedan kan ni se olika exempel på handgravyr inuti ring som jag utfört.

Det behöver inte alltid vara namn och datum som är det traditionella utan man kan även handgravera symboler, en liten mening eller till och med fatta in en diamant inuti ringen. Tanken är att man själv skall få komma på en idé som är en symbol för er och sedan få handgraverat i ert smycke. Skillnaden mellan handgravyr och maskingravyr är att med maskinen så repar man ytan och trycker materialet lite åt sidan. Så som en snöplog brukar jag förklara.

Handgravyr-text-namn-inuti-ring-vigselring
handgravyr-datum-vigselring
handgravyr-inuti-ring-namn-datum-vigselring

När man graverar för hand så använder man vassa verktyg som kallas för sticklar med dom skär man bort metallen och på så sätt bildar man ett dike. Detta kommer att hålla i evigheter jämfört med maskingravyr. Vill man ha handgravyr utanpå ringen så rekommenderar jag att gravera något djupare eftersom ringar används dagligen och utsätt för slitage. Det går även att förstärka gravyr men gör man det rätt från första början så skall man inte behöva förstärka gravyren under sin livstid. Det är oftast ärvda smycken som den nya bäraren vill ändra i storlek och samtidigt förstärka gravyren eventuellt byta ut farfars monogram till sitt eget. Smycken har genom tider haft en symbolisk betydelse för bäraren och alla har vi olika smaker.

handgravyr-verktyg-sticklar

Ovan på bilden ser ni verktyg som en handgravör använder. Sticklar som de heter går att vässa på olika sätt och med hjälp av lite geometri kan man skapa olika skär i metallen. Visste ni att man använder olika slipningar på sticklar för olika typer av typsnitt? Det är oerhört viktigt att dessa verktyg är kniv vassa under arbetet för att få ett bra resultat på handgravyr.

0 kommentarer