Handgravyr: Skapande och Precision inom Konsten av Smyckeshantverket

Handgravyr utförs oftast med verktyg som heter sticklar och de ser ut som miniatyr stämjärn. Ett annat verktyg som är väldigt viktigt är mikroskopet, med detta får man bästa ergonomin och även detaljerna på arbetet kan bli utöver det vanliga.

Handgravyr är ett gammalt yrke och det är få som utför handgravyr idag. De flesta guldsmederna utförde själva handgravyr förut och därför har yrket blivit så smalt. Jag kan tänka mig att man utförde bara dom enklaste tänkta formerna av handgravyr och aldrig utvecklade den delen av sin kunskap. Idag kan man göra mycket med hjälp av datorer men handgravyr går inte att efterlikna på samma sätt.

Det tar tid att lära sig teknikerna för handgravyr och man behöver även ha förståelse om typsnitt, formgivning, att teckna och som en småföretagare även marknadsföring.

handgravyr-stickel-handgravor
handgravyr-formgravyr-verktyg-monstergravyr

Ni kan läsa mer om mina senaste jobb på bloggen. Där lägger jag in bilder från färdiga jobb, skisser och under tillverkning. Försöker även beskriva hur ett jobb har gått till och vad som hänt under tillverkningen.

Idéer och utföranden går att skapa på många olika sätt, jag tar gärna fram skisser på mönster som ni vill ha handgraverat på era smycken. Enklast når ni mig genom att skicka ett mejl på info@formgravyr.se.