Handgravyr klackring

Handgravyr av klackring i stål som är ett väldigt hårt material kan orsaka flera utmaningar. Eftersom det finns så många olika legeringar av stål så kan jag inte i förhand veta hur det kommer att bete sig mot mina verktyg. Om materialet är för hårt då kommer handgravörens verktyg att bli trubbiga vilket betyder att man får slipa om verktygen. Detta leder till extra arbete och eventuellt behöver man slipa om handgravörens sticklar med speciella vinklar.

Nedan kommer jag att visa bilder på handgravyr av klackring i stål. Önskemålet var att få handgraverat bokstaven ”L” och årtalet på klackringen med Old English typsnitt. Jag visste att detta skulle bli en utmaning redan när jag hörde att ringen var i stål.

handgravyr-klackring-stal

Som vanligt så ritade jag upp designen för hand först. Vid detta skede kan jag ändra proportioner och placering. När jag är nöjd med skissen så kan jag börja skära bort metallen med mina verktyg, sticklar.

Handgravyr-verktyg-stickel
Äldre sticklar med trähandtag.
Handgravyr-klackring-bokstav

Ovan kan ni se att jag handgraverat konturerna och även gröpt ur inuti bokstaven för att få mera liv på handgravyren. Eftersom materialet på klackringen är stål så fick jag jobba i flera omgångar. Det är oftast vid svängarna där stickeln jag arbetar med kan gå av/ bli trubbig så istället kan man gravera lite mindre i taget och i flera omgångar komma ner till rätt djup.

handgravyr-klackring-symbol-bokstav

Resultatet blev snyggt och årtalet blev placerat runtom bokstaven och på detta sätt liknar det mer en symbol. Om ni har något som ni önskar få graverat så vill jag gärna först se en bild på föremålet innan jag kan avgöra om det går att utföra.

Kontakta mig för mera frågor på mejl info@formgravyr.se

arthurkolehmainen

Mitt namn är Arthur Kolehmainen och med mitt företag Formgravyr så erbjuder jag alla typer av handgravyr i metall. Redan tidigt i barndomen blev jag intresserad av att teckna och forma. Jag har alltid tyckt att det varit något speciellt att se vad jag själv har skapat. Vill dela med mig tankar kring inspiration och symbolik som vägleder skapandet till smycken som jag med mitt företag Formgravyr skapar. Älskar du smycken lika mycket som jag och vill få en fördjupning kring guldsmide och handgravyr så råder jag dig läsa mer och följa oss på sociala medier. -Arthur Kolehmainen