Handgravyr inuti ring

Handgravyr förmedlar något personligt till bäraren och oftast inuti vigsel och förlovningsringar brukar man ha respektives namn och datum. Detta kan man få handgraverat av mig i Stockholm. Nedan kan ni se olika exempel på handgravyr inuti ring som jag utfört.

Det behöver inte alltid vara namn och datum som är det traditionella utan man kan även handgravera symboler, en liten mening eller till och med fatta in en diamant inuti ringen. Tanken är att man själv skall få komma på en idé som är en symbol för er och sedan få handgraverat i ert smycke. Skillnaden mellan handgravyr och maskingravyr är att med maskinen så repar man ytan och trycker materialet lite åt sidan. Så som en snöplog brukar jag förklara.

Handgravyr-text-namn-inuti-ring-vigselring
handgravyr-datum-vigselring
handgravyr-inuti-ring-namn-datum-vigselring

När man graverar för hand så använder man vassa verktyg som kallas för sticklar med dom skär man bort metallen och på så sätt bildar man ett dike. Detta kommer att hålla i evigheter jämfört med maskingravyr. Vill man ha handgravyr utanpå ringen så rekommenderar jag att gravera något djupare eftersom ringar används dagligen och utsätt för slitage. Det går även att förstärka gravyr men gör man det rätt från första början så skall man inte behöva förstärka gravyren under sin livstid. Det är oftast ärvda smycken som den nya bäraren vill ändra i storlek och samtidigt förstärka gravyren eventuellt byta ut farfars monogram till sitt eget. Smycken har genom tider haft en symbolisk betydelse för bäraren och alla har vi olika smaker.

handgravyr-verktyg-sticklar

Ovan på bilden ser ni verktyg som en handgravör använder. Sticklar som de heter går att vässa på olika sätt och med hjälp av lite geometri kan man skapa olika skär i metallen. Visste ni att man använder olika slipningar på sticklar för olika typer av typsnitt? Det är oerhört viktigt att dessa verktyg är kniv vassa under arbetet för att få ett bra resultat på handgravyr.

arthurkolehmainen

Mitt namn är Arthur Kolehmainen och med mitt företag Formgravyr så erbjuder jag alla typer av handgravyr i metall. Redan tidigt i barndomen blev jag intresserad av att teckna och forma. Jag har alltid tyckt att det varit något speciellt att se vad jag själv har skapat. Vill dela med mig tankar kring inspiration och symbolik som vägleder skapandet till smycken som jag med mitt företag Formgravyr skapar. Älskar du smycken lika mycket som jag och vill få en fördjupning kring guldsmide och handgravyr så råder jag dig läsa mer och följa oss på sociala medier. -Arthur Kolehmainen